DEN HAAG - Twee nieuwelingen komen hoog op de kandidatenlijst van de Partij voor de Vrijheid (PVV) voor de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni. Op plaats drie komt Lilian Helder en op vijf Gidi Markuszower.

Dat heeft de PVV-leider Geert Wilders maandag gezegd. Op de nieuwe site van de PVV staat de complete lijst.

De twee nieuwelingen zijn allebei dertigers. De hoogste binnenkomer, Helder, is advocaat. Zij noemt de straffen in ons land bedroevend laag. ''Criminelen staan zo weer op straat! Zwaardere straffen dus'', stelt zij.

Markuszower is ondernemer. Hij studeerde privaat- en internationaal recht. ''Er zijn momenten in de geschiedenis dat wij ons moeten realiseren dat de vrijheid die wij hier genieten duur bevochten is. We hebben onze vrijheid niet cadeau gekregen. Dat lijken we soms te vergeten'', aldus Markuszower.

Agema

Na partijleider en lijsttrekker Geert Wilders volgt het huidige Kamerlid Fleur Agema op twee, parlementariër Raymond de Roon staat op plaats vier.

Op de plaatsen zes, zeven en acht staan achtereenvolgens de zittende Kamerleden Martin Bosma, Sietse Fritsma en Teun van Dijck. Op negen volgt opnieuw een nieuweling: de 29-jarige psycholoog Mellony van Hemert.

Ondernemer

Op plaats 42 staat ondernemer René Eekhuis, die bekend werd omdat zijn PVV-activiteiten tot ophef leidden bij het districtsbestuur Noordwest van Humanitas.

Niet op de lijst staat Ehsan Jami, het voormalige PvdA-gemeenteraadslid. Hij verwierf landelijke bekendheid met een comité voor ex-moslims. Vorig najaar lieten Wilders en Jami weten dat Jami politiek actief zou worden voor de PVV.

Onduidelijk was toen nog of dat in de Haagse gemeenteraad zou zijn of in de Kamer. Jami zit ook niet voor de PVV in de Haagse raad.

Volgens de laatste politieke peiling vrijdag zou de PVV 23 zetels behalen in de Kamer. Dat zijn er veertien meer dan de negen die de partij nu heeft.

Jami

Oprichter Ehsan Jami van het comité voor ex-moslims wil eerst zijn studie bedrijfskunde afmaken. Om die reden ontbreekt hij op de kandidatenlijst van de PVV voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Vorig najaar maakte PVV-leider Geert Wilders bekend dat Jami politiek actief zou worden voor zijn partij.

Het was toen nog onduidelijk of dat in de Kamer zou zijn of wellicht in de gemeenteraad van Den Haag. Jami is geen lid van de Haagse PVV-fractie en komt dus ook niet in het parlement.

Bagage

''Ik heb in overleg met Wilders besloten dat het beter is dat ik eerst mijn studie afrond. Ik moet nog ongeveer twee jaar. Het is ook beter om met enige bagage eventueel plaats te nemen in de Kamer.'' Het staat voor Jami niet vast dat hij over vier jaar wel kandidaat wil zijn. ''Dat zal dan nog moeten blijken. Ik heb geleerd nooit nooit te zeggen.''

Jami ging maandag niet in op vragen of er mogelijk sprake is van onmin tussen hem en Wilders. ''Ik hou het bij mijn antwoord dat ik nu besloten heb dat het beter is dat ik verderga met mijn studie.''