BRUSSEL - De eurolanden zijn bereid Griekenland leningen te verstrekken van 30 miljard euro in het eerste jaar als dat nodig mocht zijn.

Daarbij zullen ze een rente vragen van circa 5 procent, een aanzienlijk lager tarief dan de ruim 7 procent die de regering in Athene momenteel op de kapitaalmarkt kwijt is.

De ministers van Financiën van EU-lidstaten die de euro hanteren, hebben dat zondag afgesproken na telefonisch overleg. De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, heeft dat na afloop bekend gemaakt.

De eurolanden dragen naar rato bij aan de lening. Van de 30 miljard zou circa 1,8 miljard voor rekening van Nederland komen.

IMF

Juncker onderstreepte dat de afspraak niet betekent dat de leningen nu ook worden verstrekt. Dat gebeurt pas als Griekenland er om vraagt. Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de Grieken geld lenen.

Om welk bedrag het gaat is nog niet duidelijk. Uit uitspraken van eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) viel af te leiden dat het gaat om zo'n 15 miljard euro.

Belangrijk

De Griekse minister van Financien George Papaconstantinou noemde de toezegging uit Brussel over een eventuele lening erg belangrijk.

''De Griekse regering heeft niet gevraagd om het activeren van het leenmechanisme, hoewel het nu meteen beschikbaar is. We geloven dat we ongehinderd in staat zullen blijven te lenen op de markt.''

De Jager

Demissionair minister Jan Kees de Jager van Financien zei dat het akkoord van de eurolanden volledig voldoet aan de met de Tweede Kamer overeengekomen inzet. ''Het programma wordt samen met het IMF ontworpen en gefinancierd."

"Er zijn zeer strenge voorwaarden en bovendien een forse rente-opslag.'' Die is volgens De Jager zelfs nog iets hoger dan die van het IMF.

''Ik ben hier tevreden over, want dit is belangrijk voor de euro en er zijn ook Nederlandse belangen mee gemoeid. Uiteraard is het laatste woord over Nederlandse deelname aan de Kamer'', aldus De Jager.

Vertrouwen

Twee weken terug spraken de EU-leiders tijdens een top in Brussel al af dat ze Griekenland zo nodig zouden bijspringen, op voorwaarde dat ook het IMF een rol speelt bij de steunoperatie, zonder details of bedragen te noemen.

Athene dreigt door zijn torenhoge begrotingstekort het vertrouwen van de financiele markten kwijt te raken, waardoor het steeds moeilijker geld kan lenen. De Griekse schuldencrisis brengt ook de positie van de euro in gevaar.

De Europese Commissie gaat het plan voor de mogelijke lening komende dagen bespreken met het IMF en de Europese Centrale Bank.