AMSTERDAM - Kiezers reageren weinig enthousiast op plannen voor de invoering van een vlaktaks.

Ongeveer 70 procent is tegen het voorstel van Tweede Kamerlid Rita Verdonk van Trots op Nederland te zijn, die deze week in haar verkiezingsprogramma een voorstel heeft gedaan voor een vast belastingtarief van 25 procent voor iedereen.

Daarbij verdwijnen tegelijkertijd alle aftrekposten en subsidies voor burgers en gezinnen.

De tegenstand blijkt zondag uit een politieke peiling van Maurice de Hond, waarbij hij kiezers de mening vraagt op onderdelen van het programma van Verdonk voor de verkiezingen van 9 juni.

GroenLinks

Vooral de GroenLinks-stemmers zijn tegen een vlaktaks: bijna negen op tien. De achterban van VVD en PVV zijn het meest positief. Ongeveer 45 procent van de aanhang van deze twee partijen voelt wel wat voor het plan.

Eerder heeft het Wetenschappelijk Instituut van het CDA ook al gepleit voor een uniform tarief van 33,25 procent voor alle inkomen uit arbeid, maar dat staat nu niet in het concept-verkiezingsprogram van de christendemocraten.

Driekwart van de CDA-kiezers verzet zich ook tegen de vlaktaks in de peiling van De Hond. Van de ChristenUnie-, PvdA- en SP-achterban is eveneens 70 tot 80 procent tegen.

Publieke omroep

Verder blijkt uit de politieke peiling dat ook weinig kiezers voelen voor twee andere voorstellen van Verdonk. Ruim zeven op de tien zijn tegen bezuinigingen door terug te gaan naar één publieke omroepzender zonder reclame. Twee derde verzet zich tegen het plan om de subsidie aan musea te stoppen als particulieren geen geld steken in de culturele instelling.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder doorgaans 2000 tot 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.