AMSTERDAM - Ageeth Telleman is zaterdag afgetreden als fractievoorzitter van D66 Amsterdam. Gerolf Bouwmeester neemt deze taak van haar over.

Dit heeft de partij laten weten.

Telleman neemt naar eigen zeggen haar verantwoordelijkheid voor de mislukte collegevorming in de stad. Ze betreurt het dat een deel van de kiezers door deze gang van zaken is teleurgesteld, aldus de politica.

Onderhandelingen

Deze week liepen de onderhandelingen met PvdA en GroenLinks om een te vormen college in de stad vast.

D66 brak de collegeonderhandelingen eerder af toen Lodewijk Asscher zich na het vertrek van Job Cohen liet benoemen tot waarnemend burgemeester van de hoofdstad.

De besprekingen werden enkele dagen later hervat, maar eind maart staakten de democraten, grote winnaar bij de gemeenteraadsverkiezingen, de gesprekken opnieuw.

VVD

De PvdA opende daarop de onderhandelingen met de VVD en GroenLinks, waarna D66 dinsdagavond liet weten opnieuw een lijmpoging te willen doen. Met name GroenLinks zou liever met D66 dan met de VVD willen besturen, en tijdens een ledenvergadering bleek ook een groot deel van de D66-aanhang het met de breuk oneens.

Voor de PvdA was het hiervoor echter te laat. "D66 is een verdeelde partij is die van links naar rechts en van boven naar beneden wappert", zo verklaarde Frank de Wolf, fractievoorzitter van de PvdA hierover.