UTRECHT - GroenLinks haalt voor de Tweede Kamerverkiezingen veel nieuw bloed uit onder meer de vakbeweging en organisaties die zich inzetten voor het milieu en landschapsbeheer.

Zo staat in de top 5 van kandidaten directeur Jaap Dirkmaat van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, voorzittter Jesse Klaver van CNV Jongeren en directeur Liesbeth van Tongeren van Greenpeace.

Interim-voorzitter van de vakcentrale CNV Bert van Boggelen dingt mee voor plaats zes tot en met tien.

Maar ook een bankier is kandidaat voor de partij. Bruno Braakhuis van Van Lanschot Bankiers ijvert mee voor een plek bij de eerste tien.

Concept-kandidatenlijst

Dat blijkt uit de concept-kandidatenlijst die zaterdag in Utrecht wordt gepresenteerd. Verder staan in de top 10 vier van de huidige Kamerleden. Fractievoorzitter Femke Halsema heeft al eerder laten weten dat zij ook de komende periode lijsttrekker wil zijn.

Daarnaast staan Tofik Dibi, Mariko Peters en Jolande Sap hoog. Voorzitter Marijke Vos van de kandidatencommissie spreekt van een ideale mix van ervaring en interessante nieuwkomers uit het maatschappeljik middenveld en het bedrijfsleven.

Van Gent

Ineke van Gent, een prominent GroenLinks-Kamerlid van dit moment, staat opvallend laag en dingt pas mee voor plaats elf tot en met vijftien.

Van Gent heeft al drie termijnen in de Kamer gezeten en volgens een woordvoerster is de gewoonte binnen de partij dat dan ruimte geboden moet worden aan nieuwkomers.

Om na drie termijnen weer op de kandidatenlijst te komen, moet eerst goedkeuring gevraagd worden van het congres.

De kans is aanwezig dat de GroenLinks-leden tijdens het partijcongres op 18 april bepalen dat Van Gent hoger op de lijst moet komen te staan.

In de laatste politieke peiling, van Synovate vrijdag, zou GroenLinks acht zetels halen. Van de huidige zeven GroenLinks-Kamerleden hebben twee al in maart aangegeven niet herkiesbaar te zijn. Dat zijn Kees Vendrik en Naïma Azough.