DEN HAAG - Het hoofddoekjesverbod was voor de PVV wel degelijk het breekpunt bij de Haagse collegeonderhandelingen.

Dat stelt informateur Boele Staal zaterdag in een interview met dagblad Trouw.

Eerder stelde PVV-leider Geert Wilders dat het hoofddoekjesverbod voor gemeentelijke en gesubsidieerde instellingen ''geen breekpunt'' was voor zijn partij.

''Het is onzin wat Wilders zegt'', zegt Staal in het interview. ''De Haagse fractieleider Sietse Fritsma heeft gebroken op het hoofddoekjesverbod. Als de partij daarop was teruggekomen, had Fritsma wel bij me aangeklopt. En dat is niet gebeurd.''

De Haagse D66-fractie verweet de PVV eerder al ''slalomgedrag'' door te zeggen dat het hoofddoekjesverbod geen breekpunt was in de onderhandelingen.

Weglopen

De VVD-fractie in de Haagse raad stelde dat de PVV ''wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid om mee te besturen''. De PVV werd bij de gemeenteraadsverkiezingen met acht zetels de tweede partij in de Hofstad.

Informateur Boele Staal stuurde donderdag een brief aan de Haagse fracties met zijn bevindingen. Hij ziet het meeste heil in een vierpartijencoalitie van PvdA, VVD, D66 en CDA. De vier partijen hebben samen 26 van de 45 raadszetels.

Van Nieuwenhoven

De fractieleiders gaan de komende week onder leiding van de Haagse PvdA-leider Jeltje van Nieuwenhoven verder praten over de precieze invulling van het college dat de vier partijen waarschijnlijk gaan vormen.