ROTTERDAM - Rotterdam gaat een aantal maatregelen invoeren om de landelijke verkiezingen zonder problemen te laten verlopen.

Dit naar aanleiding van de ongeregeldheden die zich bij de gemeenteraadsverkiezingen voordeden.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb stuurde vrijdag een brief hierover aan de gemeenteraad.

De Rotterdamse burgemeester schrijft in de brief dat het vertrouwen van de Rotterdammers in het verloop van de verkiezingen moet worden hersteld.

Door onder meer een verplichte looproute naar de stemhokjes en stembus en de inzet van stadswachten in stembureaus waar het tijdens vorige verkiezing misging, zouden de verkiezingen dit keer wel correct moeten verlopen, aldus Aboutaleb.

Ochtendploeg

Ook wordt er een ochtendploeg en een avondploeg ingesteld op stembureaus. Dit moet voorkomen dat het risico op telfouten door vermoeidheid kleiner wordt.

Ook moet de communicatie rond de regels van het stemmen beter, vindt Aboutaleb. Rotterdammers krijgen daarom in aanloop van de verkiezingen instructies hierover via bijvoorbeeld de lokale televisiezender, radio en kranten.

Onrust

Bij de gemeentraadsverkiezingen van 3 maart was onrust ontstaan omdat zich onregelmatigheden zouden hebben voorgedaan in de stembureaus.

Ook zou het nodige mis zijn gegaan tijdens het tellen van de stemmen. Een aantal dagen na de verkiezing besloot Rotterdam alle stemmen te hertellen.