HILVERSUM - Het CDA is weer dichter in de buurt van de PvdA gekomen. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zouden de christendemocraten met 29 zetels er nog vier achterliggen op de PvdA.

In de peiling van Synovate voor het tv-programma Nova stond het CDA twee weken geleden nog op 27 Kamerzetels.

De PvdA scoort in de peiling al een tijdje 33, net zoveel als de partij nu in de Tweede Kamer heeft.Het CDA staat nog altijd op fors verlies vergeleken met de huidige Kamerfractie van 41 zetels.

D66

Uit de politieke barometer die vrijdag bekend werd, blijkt verder dat D66 aan het wegzakken is. De partij daalde van vijftien naar twaalf zetels, nog altijd viermaal zoveel als het huidige aantal in het parlement.

Maar eind vorig jaar scoorde D66 nog negentien zetels in deze peiling. Ook GroenLinks is aan het wegglijden.

De partij staat al vier peilingen op verlies. Deze week levert de partij twee zetels in en komt op acht, een meer dan de huidige Kamerfractie.

SP

De SP is onder de nieuwe fractievoorzitter Emile Roemer juist weer een beetje aan het opkrabbelen. Stonden de socialisten twee weken geleden nog op negen, nu halen ze elf zetels. Dat is altijd nog fors minder dan het aantal van 25 dat de partij nu in de Kamer inneemt.

De VVD en de PVV blijven aan elkaar gewaagd. Beide stegen een zetel en komen respectievelijk op 22 en 23 uit.

Voor de partij van Geert Wilders is dit veertien meer dan de PVV nu in de Kamer heeft, voor de liberalen plus een.

SGP

De ChristenUnie blijft op acht staan, twee meer dan de regeringspartij er nu heeft in het parlement. De SGP is stabiel op twee zetels, wat ook geldt voor de Partij voor de Dieren. Rita Verdonk zou volgens de jongste peiling haar ene Kamerzetel moeten inleveren.

De politieke barometer is een wekelijkse peiling waarvoor steeds duizend mensen uit een vast online onderzoekspanel worden ondervraagd naar hun stemgedrag als er nu verkiezingen zouden zijn. De peiling loopt van dinsdagochtend tot en met donderdagmiddag.