DEN HAAG - De VVD haalt geld weg bij de gewone mensen en geeft het aan de rijken, de banken en de grote bedrijven. Dat zei de PvdA in een reactie op het VVD-verkiezingsprogramma.

Namens de sociaaldemocraten reageerde oud-minister Ronald Plasterk vrijdag op de VVD. ''De VVD geeft geld aan de rijken, de banken en de grote bedrijven, en haalt het weg bij gewone mensen.

De huren gaan omhoog, de ontslagbescherming verdwijnt, de uitkeringen worden aangepakt, de salarissen van leraren en politieagenten worden op de nullijn gezet. Onze keuzes zijn het beslist niet'', aldus Plasterk.

Pechtold

D66-leider Alexander Pechtold is blij dat de VVD, in tegenstelling tot CDA en PvdA, wel duidelijke keuzes maakt maar hij heeft kritiek op de ''economisch onverstandige keuzes'', zoals het snijden in de uitgaven aan Europa.

''Nederland is het vijfde exportland ter wereld. De EU-landen zijn onze belangrijkste handelspartners. Dan trekken we ons toch niet terug achter de dijken om te roepen dat we minder willen bijdragen aan de EU? Dat is ronduit onverstandig.''

Pechtold vindt dat de VVD de komende kabinetsperiode met de voorgestelde 20 miljard ''de economie afknijpt door roekeloos te bezuinigen''.