DEN HAAG - Demissionair premier Jan Peter Balkenende is kritisch over de financiële gevolgen van het PvdA-verkiezingsprogramma.

''Vanuit financieel oogpunt zou ik liever iets anders zien'', zei Balkenende vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Volgens hem moeten de overheidsfinanciën niet ''op z'n beloop'' gelaten worden.

Balkenende zei dat in antwoord op vragen over het PvdA-programma. Hij zei dat hij als premier de PvdA-voorstellen niet politiek wilde duiden, maar ''puur financieel'' gaf hij een vernietigend oordeel.

Hij haalde in herinnering dat hij het vorig jaar met toenmalig minister van Financiën en PvdA-leider Wouter Bos volledig eens was over de ernst van de economische situatie.

Minder strict

Wat de PvdA nu presenteert ''klinkt minder strict dan ik vorig jaar heb besproken met minister Bos'', zei Balkenende.

De PvdA wil de komende kabinetsperiode 10 miljard euro bezuinigen en daarnaast besluiten nemen over nog eens 10 miljard.

Staatsschuld

Balkenende vroeg zich af of dat een netto of een bruto bezuiniging is. ''Als de ombuigingen te laag zijn'', zei de premier, ''dan ''gebeurt er één ding: dat betekent dat de staatsschuld elk jaar extra belast wordt.''

Dat betekent volgens de premier dat de rente en aflossingsverplichtingen op termijn hoger zijn.

''Dan ben je bezig vooruit te schuiven. Vorig jaar hebben we tegen elkaar gezegd: dat moet je niet willen, dat is niet goed voor de solidariteit, maakt je kwetsbaar voor Europese verplichtingen en het allerbelangrijkste: je wilt komende generaties niet opzadelen met een hoge schuld'', aldus de premier.