DEN HAAG - De SGP is ''diep geraakt'' en teleurgesteld door het vonnis van de Hoge Raad. Dat zei partijvoorzitter Wim Kolijn vrijdagmiddag tijdens een persconferentie in Den Haag.

De Hoge Raad bepaalde dat de SGP vrouwen niet anders mag behandelen dan mannen en ze daarom niet mag uitsluiten van passief kiesrecht.

Het partijbestuur zal de uitspraak laten ''bezinken'' en met juristen de precieze argumentatie bestuderen. Kolijn zei dat het arrest zich richt op de Staat, dus dat die in eerste instantie aan zet is. De SGP wacht af wat de Staat doet, aldus de partijvoorzitter.

Europees Hof

Volgens Kolijn moet nog bepaald worden of de SGP de zaak voorlegt aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De partij gaat in ieder geval ''opgewekt, met kracht en Gods zegen, hopelijk'' campagne voeren om toch een goed resultaat te bereiken bij de verkiezingen op 9 juni.

''Ons wordt de mogelijkheid onthouden om een eigen vereniging in te richten zoals leden dat op grond van onze lezing van de Bijbel willen. Dat is een inperking van de eigen vrijheid'', zei Kolijn.

Verontwaardigd

Hij had na de uitspraak berichten gekregen van veel SGP-vrouwen die ''zeer verontwaardigd'' zijn en zich ''ergeren en zorgen hebben'' over de uitspraak.

Ze vinden het vervelend dat anderen hun positie hebben aangekaart terwijl ze zelf nergens naar zijn gevraagd. Kolijn zei geen enkele vrouw te kennen die staat te trappelen om op de SGP-lijst te komen.

Verbazing

Ook fractievoorzitter Bas van der Vlies kreeg naar eigen zeggen reacties van ''opperste verbazing en ergernis. Als je denkt de vrijheid te hebben naar de Bijbel te handelen zoals wij dat voorstaan, dan heeft dit een geweldige impact. Het raakt ons diep.''

Volgens Van der Vlies is het nog totaal niet aan de orde om in de partij een discussie te beginnen over de vraag of toekomstige SGP-kieslijsten alsnog moeten worden opengesteld voor vrouwen.