DEN HAAG - Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester van de PvdA wil opheldering van het kabinet over de financiering van de luxe kliniek Jellinek Retreat op Curaçao.

Ze wil de garantie dat er geen geld van verzekeringspremies wordt gebruikt en ze wil duidelijkheid over wat er met particulier geld wordt bekostigd en wat met overheidsgeld.

Dat blijkt uit Kamervragen die Bouwmeester heeft gesteld. Ook wil ze weten of het inmiddels mogelijk is om in Jellinek Retreat een behandeling te ondergaan die goedkoper is dan 600 euro per dag ''zodat lokale Antilliaanse verslaafden er ook terechtkunnen.''

Rechtszaak

Keith Bakker, oprichter van afkickkliniek Smith & Jones, stelde vrijdagavond in actualiteitenrubriek Netwerk dat hij samen met andere particuliere afkickklinieken een rechtszaak aanspant tegen de Jellinek Retreat op Curaçao.

Hij zegt dat zijn kliniek ook vaak bekende of rijke Nederlanders helpt. ''Het enige verschil tussen een bekende verslaafde en een arme is een gouden plaat en een creditcard.''

Het stuit Bakker tegen de borst dat de luxe afkickkliniek subsidiegeld krijgt, terwijl klinieken voor ''gewone'' mensen flink gekort worden.