AMSTERDAM - PvdA-leider Wouter Bos is niet onder de indruk van de kritiek van CDA en VVD op het verkiezingsprogramma van zijn partij.

CDA en VVD hekelden woensdag de PvdA-plannen die in hun ogen zeer slecht zouden uitpakken voor de portemonnee van middeninkomens.

Bos, die op het partijcongres eind deze maand officieel het stokje overdraagt aan Job Cohen, zegt donderdag in zijn weblog de kritiek niet te begrijpen.

''Zijn dat de leraren, verpleegkundigen en politieagenten wier salarissen vier jaar lang door het CDA bevroren worden? Of zijn dat die mensen die hun baan kwijtraken en dan wat CDA en VVD betreft na een jaar WW in de bijstand komen? Of zou het gaan om die middeninkomens die geen huis kunnen kopen omdat de woningmarkt op slot zit?''

Hervormingen

Bos zegt blij te zijn met de hervormingen waar zijn partij voor kiest, bijvoorbeeld door beperking van de hypotheekrenteaftrek, verhoging van de AOW-leeftijd en aanpassing van de studiefinanciering.

De afgetreden minister van Financiën betwijfelt of partijen erin slagen hun beloftes na te komen om veel geld te sparen door te snijden in bureaucratie.

''Wat in die sfeer mogelijk is, telt op geen enkele manier op tot de vereiste bedragen'', aldus Bos. Hij zegt dat elke econoom aangeeft dat geleidelijke, structurele hervormingen verstandig zijn. ''Beter fundamenteel hervormen dan hap snap korte termijn bezuinigen om koste wat kost op korte termijn geld binnen te harken.''

Begrotingstekort

Het verbaast Bos dat CDA en VVD zo strikt vasthouden aan het streven om in 2015 het begrotingstekort te hebben weggewerkt.

''De strenge Europese Commissie vraagt dat van geen enkel Europees land.'' Volgens Bos hebben topambtenaren recent een tekort van 1 procent in 2015 geadviseerd.