BRUSSEL - EU-lidstaten die zich tot dusver niet hebben ingezet voor de hervestiging van vluchtelingen, moeten een bonus krijgen van 2000 euro per vluchteling als ze hen alsnog opnemen.

Het bedrag komt bovenop de 4000 euro per persoon die Brussel toch al wil uitkeren aan de lidstaten.

Een commissie van het Europees Parlement is donderdag akkoord gegaan met een voorstel van deze strekking.

SP-Europarlementariër Dennis de Jong, die tegenstemde, is verontwaardigd over de maatregel. ''Dit wekt de indruk dat we lidstaten moeten omkopen om vluchtelingen op te nemen. Zo ga je niet met mensen om'', aldus De Jong.

Erkende vluchtelingen

Hij wijst erop dat het gaat om erkende vluchtelingen, van wie de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties vindt dat ze niet kunnen worden beschermd in de eigen regio.

''Het is vreemd om landen die gewoon hun internationale verplichtingen nakomen, te compenseren. En het gaat al helemaal de verkeerde kant op als landen die in het verleden die verplichtingen naast zich neerlegden, nog eens extra worden beloond'', zegt de SP'er.

Rondpompen

De Jong vindt de financiële ondersteuning voor lidstaten, waarvoor de middelen uit het Europees Vluchtelingenfonds komen, het ''rondpompen van geld''.

''Juist in tijden waarin we te maken krijgen met grote bezuinigingen, snapt niemand in Nederland hoe Brussel gewoon op de oude voet kan doorgaan.''

Slechts tien van de 27 EU-lidstaten nemen tot dusver elk jaar deel aan de hervestigingsprogramma's van de VN. Daartoe hoort ook Nederland dat per jaar zo'n vijfhonderd vluchtelingen opneemt.