DEN HAAG - Ondanks de val van het kabinet liggen niet alle ontwikkelingen om de aanpak van babysterfte tegen te gaan, stil. Op aandringen van de Tweede Kamer gaat demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) inventariseren wat deze periode nog wel kan.

De Kamer erkende donderdag dat pas een volgend kabinet kan beslissen over de beste manier om de gehele week goede verloskundige zorg te realiseren.

Maar net als de Kamer wil Klink ook dat het College Perinatale Zorg snel begint om te kijken hoe de zorg rond zwangerschap en geboorte kan worden verbeterd. Het nieuwe kabinet kan dan zonder tijdverlies met de aanbevelingen aan de slag.

Ook wil de minister werk maken van huisbezoeken van een vroedvrouw die kijkt of een thuisbevalling mogelijk is, moeten vrouwen die zwanger willen worden meer worden gewezen op het belang van een gezonde levensstijl en kijkt Klink of tijdens zwangerschappen een extra derde echo kan worden gemaakt om de groei van de baby te controleren.

Elk jaar sterven In Nederland ongeveer 1700 baby's rond de geboorte. Van naar schatting vierhonderd baby's is de dood te vermijden via betere zorg. In december brachten de betrokken beroepsgroepen zelf een rapport daarover uit aan Klink.