AMSTERDAM - De VVD blijft het goed doen in de peilingen. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de partij 27 zetels krijgen.

Dat is twee meer dan het CDA (25) en zes minder dan de PvdA, die vergeleken met een week geleden een zetel inlevert en uitkomt op 33 zetels, zo bleek woensdag uit de peiling van Maurice de Hond.

De VVD heeft nu nog 21 zetels in de Tweede Kamer en profiteert volgens De Hond van de bezuinigingsvoorstellen die ambtelijke werkgroepen afgelopen week lanceerden.

In deze peiling valt verder op dat D66 een beetje daalt en nu op twaalf zetels zou uitkomen; vorige week waren dat er nog veertien.

Ook de PVV doet een stapje terug en gaat van 22 naar 21 zetels. CDA en GroenLinks stijgen juist: het CDA gaat van 24 naar 25 en GroenLinks van tien naar elf zetels.

Lijsttrekkers

De Hond peilde eveneens het vertrouwen in de lijsttrekkers van de acht grootste partijen.

Bij de eigen achterban doen ze het alle acht goed, maar navraag onder een breder publiek levert een 5,5 op als hoogste rapportcijfer (voor Job Cohen, PvdA) en een 2,9 als laagste cijfer (Geert Wilders, PVV). Premier Jan Peter Balkenende (4,2) behoort met Emile Roemer (SP, 4,3) en André Rouvoet (ChristenUnie, 4,5) tot de lagere scores.

Femke Halsema (GroenLInks) scoort een 5, Alexander Pechtold (D66) en Mark Rutte (VVD) een 5,1.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste vierduizend mensen, uit een groep van ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.