DEN HAAG - Er bestaat een kans dat het Islamdebat rond de verkiezingen de komende maanden kan leiden tot 'politiek gemotiveerd geweld'. Wat betreft de risico's op dit vlak moet meer dan in andere situaties ook rekening gehouden worden met radicaliserende eenlingen van uiteenlopende signatuur.

Dat concludeert Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) Erik Akerboom, zo schrijft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit de dreigingsanalyse van de NCTb blijkt verder dat de kans op een aanslag tegen Nederlandse doelen in enkele landen en regio's waar aan al-Qaeda gerelateerde groeperingen opereren, groter is dan in Nederland zelf.

Het dreigingsniveau voor Nederland blijft uiteindelijk beperkt. Dit betekent dat de kans op een aanslag tegen Nederland relatief gering is, maar ook niet geheel is uit te sluiten.

Conflicten

De mogelijk grote veranderingen in de politieke machtsverhoudingen in Nederland kunnen als gevolg hebben dat er conflicten ontstaan door het versterken van tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen of politieke partijen.

Daarom bestaat er een zeker risico dat Nederland in de komende maanden geconfronteerd zal worden met politiek gemotiveerd geweld, stelt Akerboom. Meer dan anders moet er rekening worden gehouden dat dit gevaar uit verschillende hoeken kan komen.

AIVD

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) benadrukt in een reactie echter dat de dienst geen concrete aanwijzingen heeft voor politiek gemotiveerd geweld. De AIVD heeft verder niets toe te voegen aan het dreigingsbeeld dat de NCTb heeft gepresenteerd, zo zegt een woordvoerder van de geheime dienst woensdag.

''Dit verbaast me, ik heb de NCTb hier naar mijn kant nog nooit over gehoord'', reageerde Geert Wilders tegen de NOS op het dreigingsbeeld en de toelichting daarop van Akerboom.