AMSTERDAM - D66 wil toch weer om tafel met GroenLinks en de PvdA om een nieuw stadsbestuur te vormen. Op de algemene ledenvergadering zei fractievoorzitter Ageeth Telleman dat haar partij ''ingaat op de handreiking van GroenLinks''.

Dat meldt de Amsterdamse zender AT5. De partij keerde de PvdA eerder tot twee keer toe de rug toe, met als voornaamste reden dat PvdA-leider Lodewijk Asscher benoemd werd tot waarnemend burgemeester.

De partij noemde deze benoeming "een voorbeeld van achterkamertjespolitiek en machtsvertoon aan de kant van de PvdA, de grootste partij in Amsterdam".

Achterban

Op de ledenvergadering bleek echter een groot deel van de achterban van de partij het niet eens te zijn met dit standpunt.

De PvdA heeft woensdag gesprekken gepland staan met de VVD en GroenLinks. Deze laatste partij riep de PvdA en D66 vorige week op om nog een laatste keer te bespreken of zij samen in een nieuw stadsbestuur kunnen gaan zitten. GroenLinks werkt namelijk liever samen met D66 dan met de VVD.

VVD

Het is nog onduidelijk of de sociaaldemocraten open staan voor een nieuw gesprek. De VVD is er in ieder geval duidelijk over: "Wij bieden stabiliteit en zekerheid", aldus fractievoorzitter Eric van der Burg tegenover AT5.