ROTTERDAM - Hans Smits, topman van het Havenbedrijf Rotterdam, gaat als informateur aan de slag bij de collegevorming in Rotterdam. Hij heeft een verzoek daartoe van burgemeester Ahmed Aboutaleb aanvaard, zo liet de gemeente Rotterdam dinsdag weten.

Smits begint zo snel mogelijk met het formeren van een nieuw college dat waarschijnlijk zal bestaan uit PvdA, D66, CDA en VVD. Leefbaar Rotterdam doet vooralsnog niet mee aan de vorming van een nieuw college omdat de PvdA die partij er niet bij wil.

De benoeming van Smits tot informateur is de volgende stap in de collegevorming in Rotterdam nadat verkenner Pieter Winsemius de afgelopen weken de mogelijkheden en wensen van de partijen in kaart bracht.

Advies

In zijn advies dat hij op 31 maart afleverde, concludeerde hij dat de PvdA niet met Leefbaar samen in een college wil en de sociaal democraten het met VVD, CDA en D66 moeten gaan proberen.

Hans Smits is sinds 2005 president-directeur van het Havenbedrijf. Daarvoor was hij onder andere secretaris-generaal van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, president-directeur van Schiphol en voorzitter van de raad van bestuur van Rabobank Nederland.