DEN HAAG - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vreest dat een wetsvoorstel om misbruik van alcohol onder jongeren terug te dringen weinig zal uithalen.

In dat wetsvoorstel, waarover de Tweede Kamer woensdag debatteert, wordt aan gemeenten een belangrijke rol toegekend.

Zo vreest KHN voor ''alcoholtoerisme'', als gemeenten straks zelf kunnen bepalen of ze de leeftijdsgrens bij verkoop van zwak alcoholische dranken leggen bij 16 of 18 jaar. Ook pleit KHN voor handhaving van bestaande regels voor het schenken van drank bij sportverenigingen en in buurthuizen.

Verantwoord

Een grote gemeentelijke beleidsvrijheid gaat niet bijdragen aan een verantwoorde verstrekking van alcohol aan de jeugd, aldus KHN.

In het wetsvoorstel worden jongeren onder de 16 strafbaar als ze in de openbare ruimte drank bij zich hebben. KHN wil dat uitbreiden naar jongeren die in het café drank kopen en tot degenen die drank kopen met de bedoeling dat aan jongeren onder de 16 door te geven.

Sluitingstijden

Gemeenten kunnen straks ook de ''happy hours'' reguleren en de toegangsleeftijden koppelen aan sluitingstijden, maar volgens KHN laten jongen hun consumptie van alcohol niet afhangen van sluitingstijden.

Ook noemt KHN het ''voorbarig'' om nu al te besluiten dat het handhaven van de Drank- en Horecawet kan verschuiven van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) naar afzonderlijke gemeenten. KHN vreest voor ''willekeur'' en ''ongelijkheid tussen gemeenten''.