DEN HAAG - De PvdA zal woensdag geen steun geven aan het plan van demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) om gemeenten de mogelijkheid te geven te experimenteren met de alcoholleeftijdsgrens voor jongeren.

Dat zei Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester dinsdag in het Radio 1-programma Dit Is De Dag (EO).

Het alcoholplan moet het relatief hoge alcoholgebruik onder jongeren beteugelen. Klink is van plan gemeenten de mogelijkheid te geven de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol op te rekken naar 18 jaar. Nu ligt die grens bij 16 jaar voor bier en 18 jaar voor sterke drank.

Sceptisch

Bouwmeester zegt dat het intrekken van de steun voor het plan niet samenhangt met de val van het kabinet. Volgens haar was zij altijd al sceptisch over het experiment, omdat de proef rechtsongelijkheid en alcoholtoerisme in de hand werkt.

Nu het plan van Klink ter beoordeling aan de Kamer voorligt, oordeelt zij dat de voorwaarden van de proef niet goed zijn uitgewerkt en daarom trekt de PvdA de steun in. ''Als het goed is heb ik daar een Kamermeerderheid voor'', analyseerde ze dinsdag.

Compromis

De PvdA'ster noemt het huidige plan ''een raar compromis waar niemand wat aan heeft''. Zij wil dat de politiek veel meer werk gaat maken van preventie en voorlichting aan ouders. Verder pleit ze voor strenge regels en handhaving die ook echt te realiseren is. Ook het vormgeven van kinderalcoholpoli's verdient wat haar betreft aanbeveling.

''We willen er alles aan doen om jeugd van de alcohol af te houden'', aldus Bouwmeester. ''Vooral ouders moeten we daarbij inzetten. Gebleken is dat kinderen hun eerste biertje vaak krijgen op hun twaalfde, bij de nasi.'' De PvdA ziet graag dat ouders hun kinderen pas op latere leeftijd bier aanbieden.

Comazuipende kinderen

De partij is die mening toegedaan wegens het grote aantal 'comazuipende' kinderen. ''Dat is een groot probleem'', aldus Bouwmeester. ''Het gaat om dronken kinderen die zichzelf en de maatschappij veel schade toebrengen.''

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP betreurt de beslissing van de PvdA. ''De nieuwe wet moet de gaten in de alcoholverkoop dichten. De draai van de PvdA is een onverwachte kink in de kabel.''