AMSTERDAM - Alle 3-jarigen moeten verplicht een taaltoets doen voor ze naar de basisschool gaan. Peuters die het Nederlands niet goed genoeg beheersen krijgen bijles voor ze naar school gaan.

Dat staat in het verkiezingsprogramma van de VVD dat vrijdag wordt gepresenteerd, schrijft De Telegraaf dinsdag.

De VVD hoopt met de toets iets te doen aan een belangrijke oorzaak van schooluitval op latere leeftijd. De toets moet worden afgenomen bij reguliere bezoeken aan het consultatiebureau.

Nu is er al wel een vrijwillige toets, maar de VVD wil ouders die niet meewerken korten op hun kinderbijslag.

Het plan kost volgens de partij 400 miljoen euro, de helft voor de toets en de andere helft om de vinger aan de pols te houden tijdens de basisschool. Volgens Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de commissie die het liberale verkiezingsprogramma schrijft, is dat bedrag relatief laag. Schooluitval kost namelijk zeven miljard euro, stelt hij.

Zelf betalen

Verder wil de partij op het gebied van integratie een einde maken aan gesubsidieerde inburgeringstrajecten. Nieuwkomers moeten zelf betalen voor hun inburgeringscursus en als ze dat niet kunnen een lening afsluiten.

De portefeuille Integratie moet na de verkiezingen volgens de VVD bij Sociale Zaken worden ondergebracht. "Integratie is vooral een kwestie van arbeidsparticipatie", zegt Bruijn. Voor participatie wil de VVD 3,1 miljard uittrekken.