DEN HAAG - De PVV wil dat er nog één publiek tv-net overblijft en de Wereldomroep wordt geschrapt. Het geld dat zo vrijkomt wil de partij besteden aan het betaalbaar houden van de zorg.

Dat staat in het verkiezingsprogramma dat de partij binnenkort presenteert, heeft PVV-leider Geert Wilders dinsdag gezegd.

Wilders vindt dat de publieke zenders, die hij ''PvdA-tv-kanalen'' noemt, nu met subsidie van de overheid oneerlijke concurrentie voeren met commerciële zenders.

Volgens hem scheelt snijden in de 'linkse' publieke omroep 700 miljoen per jaar, zo'n 3 miljard over een kabinetsperiode van vier jaar.

Links vet

''Beter op dit soort zaken bezuinigen dan op de zorg'', aldus Wilders, die nog maar eens herhaalde dat hij eerst wil snijden in ''links vet'' als de omroep, ontwikkelingssamenwerking en immigratie dan in zaken die de burger direct raken.

Wilders wilde zich nog niet uitlaten over het tempo waarin de overheidsfinanciën op orde moeten worden gebracht. Hij wil nog bezien of er in twee of drie termijnen 29 miljard weggepoetst moet worden. Over een paar weken komt de PVV met het verkiezingsprogramma.