DEN HAAG - ''Collegeonderhandelingen zijn geen spelletje.'' Dat stelt de Haagse wethouder Marnix Norder.

Hij reageert hiermee op de stelling van PVV-partijleider Geert Wilders dat het hoofddoekjesverbod voor gemeentelijke en gesubsidieerde instellingen voor zijn partij geen breekpunt is in de collegeonderhandelingen in Den Haag en Almere.

''Wij zijn hier in Den Haag bezig met een serieuze verkenning. Dan mag je aannemen dat alle gesprekspartners op ieder moment serieuze antwoorden geven.'' Eerder sloot de Haagse informateur Boele Staal de PVV uit van verdere gesprekken omdat de partij vasthield aan het hoofddoekjesverbod.

PvdA

Norder, die samen met fractieleider Jeltje van Nieuwenhoven namens de PvdA aan de gesprekken deelneemt, ziet geen reden om op basis van de uitlatingen van Wilders opnieuw met de PVV om de tafel te gaan zitten.

''Zelfs als het hoofddoekjesverbod wegvalt, blijven nog de onhoudbare standpunten van het verbod op nieuwe moskeeën en het sluiten van islamitische scholen op tafel liggen. Alle drie die punten waren en zijn voor ons volstrekt onacceptabel.''

College

Diverse fracties hadden er na de verkiezingen met klem op aangedrongen dat de twee grootste partijen, de PvdA en de PVV, zouden proberen tot een college te komen. Deze gesprekken strandden vrij snel op de standpunten waarmee de PVV de islamisering tegen wil gaan.

Zeker na de uitspraken van Wilders constateert Norder dat er ''geen enkele consistente lijn zit in de standpunten van de PVV. Wekenlang is het hoofddoekjesverbod de openingszin in elk debat. En nu wordt dat keiharde standpunt zomaar overboord gegooid. Er valt geen touw aan vast te knopen.''

De informateur in Den Haag, Boele Staal, liet vrijdag weten kennis te hebben genomen van het bericht, maar deed geen verdere mededelingen.

Slalomgedrag

De D66-fractie in de Haagse gemeenteraad verwijt de PVV ''slalomgedrag in haar opvattingen over belangrijke zaken''.

Dat stelde fractieleider Marjolein de Jong. ''Het hoofddoekjesverbod was in de verkennende gesprekken keer op keer het breekpunt van de PVV-onderhandelaars'', legde ze uit.

''Het is raar dat zij daar nu op terugkomen omdat een ander lid van de fractie daar blijkbaar andere ideeën over heeft.'' Partijleiders Wilders maakt ook deel uit van de PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad.

''Als er nu al zoveel onduidelijkheid binnen de fractie bestaat over een belangrijk punt in het partijprogramma, dan houd ik mijn hart vast voor volgende onderwerpen die ter tafel gaan komen.''

Almere

Voor de PvdA in Almere verandert er voorlopig niets na de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over het hoofddoekjesverbod.

''Het gebeurt wel vaker dat een landelijk politiek leider een ander standpunt inneemt dan de lokale partij'', zei Alphons Muurlink van de PvdA in Almere vrijdagochtend.

Hij voelt dan ook niet de behoefte om verder te reageren op de uitspraak van Wilders dat het hoofddoekjesverbod een belangrijk punt is voor de PVV, maar geen breekpunt bij de coalitievorming.

''Ik heb hier in Almere te maken met de lokale PVV. Die partij heeft zelf het standpunt ingenomen dat ze geen kans ziet om een coalitie te vormen en ik blijf er van uitgaan dat dat nog steeds zo is'', aldus Muurlink. ''Als de PVV Almere nu een ander standpunt heeft, dan horen we dat wel van hun voorman De Roon''.

Verbaasd

Fractievoorzitter Cocky Kuipers van D66 Almere is verbaasd over de uitspraken van Wilders. ''Maar het was wel lekker wakker worden vanochtend''. Ze ziet echter geen reden voor haar partij om een ander standpunt in te nemen.

''Het gaat niet alleen om de hoofddoekjes, wij hebben een heel ander mensbeeld dan de PVV.'' Volgens Kuipers is er hier sprake van kiezersbedrog. '' Maar ze zijn de grootste partij in Almere, laat ze dan maar weer aan tafel gaan zitten.''

De PVV werd in Almere de grootste partij, maar gooide bij de coalitiebesprekingen al snel de handdoek in de ring. De PvdA nam als tweede partij de collegeonderhandelingen over en zocht daarop Hans Andersson aan als informateur. Andersson verblijft momenteel in het buitenland.