AMSTERDAM - De VVD heeft de wind in de zeilen. Als er nu verkiezingen worden gehouden, zou de VVD met 25 zetels zelfs groter worden dan de PVV (22) en het CDA (24).

De liberalen zouden de tweede partij worden achter de PvdA, die met 34 zetels nog steeds ruim bovenaan staat in de peiling woensdag van Maurice de Hond.

De VVD behaalt deze week twee zetels winst in vergelijking met vorige week vrijdag. Nu heeft de VVD nog 22 zetels in de Tweede Kamer.

Wilders

De PVV van Geert Wilders zakt juist twee zetels en het CDA stijgt deze week één zetel. D66 zakt iets terug naar veertien zetels, GroenLinks blijft op tien staan, de SP op negen en de ChristenUnie op zeven.

Het is de eerste keer sinds begin 2009 dat de VVD de PVV voorbijgaat in de peilingen. Volgens De Hond slinkt de winst van de PVV, omdat nu minder VVD'ers overstappen naar de PVV. Begin 2009 gaf ruim 30 procent van de mensen die in 2006 op de VVD had gestemd aan dat zij voor de PVV gingen. Dat zou nu nog maar 14 procent van hen doen.

Gemeentebestuur

De Hond denkt dat mensen zich afkeren van de PVV, omdat de partij ondanks de grote winst in Almere en Den Haag daar niet in het gemeentebestuur komt. VVD- en CDA-kiezers verwijten dit vooral de PVV.

Een kwart van de PVV-kiezers denkt ook dat de PVV hier mede schuldig aan is. Volgens de opiniepeiler laten mensen hun stem bij verkiezingen ook afhangen van de invloed die deze partij later zal hebben om plannen te kunnen uitvoeren.

Bezuinigingen

Ook is de deelnemers voorgelegd waar ze niet op zouden willen bezuinigingen. Donderdag komen de ambtelijke werkgroepen met hun voorstellen. Daaruit blijkt dat bezuinigen op onderwijs het slechtst valt, gevolgd door besparingen op zorg. De minste weerstand bestaat er tegen de vermindering van ministeries en ambtenaren en minder geld voor ontwikkelingshulp.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste vierduizend mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.