DEN HAAG - Een bedrag van 100 miljoen euro om de nieuwbouw van woningen aan te jagen dreigt te sneuvelen als de Tweede Kamer eraan vasthoudt dit bedrag deels in koopsubsidies te steken.

Daarvoor waarschuwde demissionair minister Eimert van Middelkoop (Wonen) de Kamer woensdag tijdens overleg over die stimuleringsregeling.

De Kamer drong er al eerder op aan een deel van het bedrag voor nieuwbouw te steken in voortzetting van de koopsubsidie, waar nu geen geld meer voor is.

Van Middelkoop voerde aan dat hij het extra geld voor de nieuwbouw slechts met moeite door de ministerraad had gekregen.

Hij vreest de 100 miljoen kwijt te raken als hij terug moet naar zijn collega's met de boodschap dat de Kamer het geld ergens anders aan wil besteden. Voortzetting van de koopsubsidie tot het einde van dit jaar kost 75 miljoen euro, zei Van Middelkoop.

Nieuwe huizen

Daar komt nog eens bij dat van de koopsubsidie slechts 10 procent in nieuwe huizen gestoken wordt. Dat zou veel minder werk in de bouw opleveren dan de stimuleringsregeling, die voor het grootste deel voor nieuwbouw bestemd is.

Maar volgens verscheidene fracties in de Tweede Kamer zorgt ook verbouw en renovatie voor veel extra werk, bij bijvoorbeeld bouwmarkten en aannemers.

Suggestie

Van Middelkoop beloofde de Kamer te kijken naar de suggestie van de VVD om extra geld voor de koopsubsidie uit een ander potje te halen, waar weinig gebruik van wordt gemaakt. Daarmee zou de koopsubsidie nog een paar maanden verlengd kunnen worden.