SCHAGEN - De pasgevormde coalitie tussen PvdA en VVD in de Noord-Hollandse gemeente Schagen is al voor de installatie van het college uit elkaar gevallen.

PvdA-raadslid Merieke Bredewold kan zich bij nader inzien niet vinden in het coalitieakkoord en stapt uit de partij, liet zij woensdag weten.

De beoogde coalitie verliest daarmee de krappe meerderheid van één zetel in de gemeenteraad.

VVD-lijsttrekker Jan Bouwes moet opnieuw op zoek naar een politieke meerderheid.

Bredewold, die aan het begin stond van haar derde raadsperiode, gaat verder als eenmansfractie.

Coalitieakkoord

''Ik heb mijn uiterste best gedaan om meer sociale punten in het coalitieakkoord te krijgen, maar er is amper gehoor gegeven aan mijn standpunten'', zegt Bredewold, die haar beslissing dinsdag voor aanvang van de raadsvergadering bekendmaakte.

Zaterdag ging de PvdA definitief akkoord met het voorstel van de VVD. Bredewold noemt het echter een hard VVD-akkoord met te weinig PvdA-inbreng.

Onderhandelingen

'Ik heb een groot PvdA-hart, maar dit was voor mij de enige juiste beslissing. Nu liggen de onderhandelingen opnieuw open.''

VVD-lijsttrekker en wethouder Jan Bouwes was evenals de rest van politiek Schagen compleet overdonderd door het besluit.

Donderslag

''Dit kwam als een donderslag bij heldere hemel.Maar ik denk niet dat het heel lang hoeft te duren om een nieuwe coalitie te vormen. Voordeel is dat met alle partijen al oriënterende gesprekken zijn gevoerd. We gaan de komende dagen eerst intern om de tafel om te kijken welke vervolgstappen we precies gaan zetten.''