ROTTERDAM - PvdA, CDA, D66 en VVD in Rotterdam gaan als het aan verkenner Pieter Winsemius ligt onder begeleiding van een informateur onderhandelen over een college.

Dat advies bracht Winsemius woensdag uit aan de partijen en burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Volgens de oud-minister is een coalitie tussen de vier partijen de haalbaarste optie. In het advies schrijft Winsemius dat intensief overleg met D66 en VVD dat uitwijst.

Leefbaar Rotterdam, net als de PvdA goed voor veertien zetels, staat daarmee vooralsnog aan de zijlijn.

Een college tussen de Leefbaren, D66, VVD en CDA is volgens Winsemius ook haalbaar. ''Beide opties zijn haalbaar en kunnen slagkracht ontwikkelen.''

Openen

De vier partijen die de onderhandelingen nu gaan openen, zijn samen goed voor 25 van de 45 zetels in Rotterdam. Het CDA heeft drie zetels, D66 en VVD elk vier.

Winsemius heeft ook nadrukkelijk gekeken naar een veel bredere coalitie, die tussen Leefbaar Rotterdam, PvdA, D66, VVD en CDA.

Variant

Die variant kon rekenen op draagvlak van alle betrokken partijen, maar volgens de verkenner koestert de PvdA weinig warme gevoelens voor deze optie. Deze coalitie zou goed zijn voor 39 van de 45 raadszetels.

Winsemius schrijft daar in zijn advies wel nog het volgende over: ''Vrijwel alle partijen geven in meer of mindere mate aan dat er optisch sprake is van zware polarisatie, maar dat de inhoudelijke verschillen relatief klein zijn en (te veel) worden uitvergroot. (...) Vooral de PvdA benadrukt echter zowel inhoudelijke verschillen als voortdurende stijlproblemen met Leefbaar als blokkade voor samenwerking.''

Afgewezen

''Alle partijen in Rotterdam willen een brede coalitie, maar de PvdA heeft dat afgewezen. Dat valt mij tegen'', zei Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam woensdag in een reactie op het advies van verkenner Pieter Winsemius.

Hij wilde niet ingaan op de vraag of hij vindt dat de PvdA wordt beloond voor slecht gedrag. ''Dat moet je maar aan andere partijen vragen.''

Wachtkamer

Pastors moest wel erkennen dat hij voorlopig in de wachtkamer zit, maar over zijn politieke lot bleef hij nog onduidelijk. ''Mijn politieke lot bepaal ik zelf'', zei hij slechts. Op de verkiezingsdag gaf hij te kennen niet terug te keren als raadslid in de oppositie.

''De kiezers van Leefbaar staan in ieder geval goed aan de kant. Ik heb geleerd dat als de PvdA over de brug moet komen, er macht tegen ontwikkeld moet worden. Die macht is er in de afgelopen weken niet geweest. De vraag is of het in de komende weken nog gaat gebeuren.''

Consequenties

Over de consequenties van het advies voor de toekomst van Leefbaar Rotterdam zei Pastors: ''Het zou de populariteit over vier jaar ten goede kunnen komen.'' Hij is niet bang dat de partij - groot geworden onder aanvoering van wijlen Pim Fortuyn - als een nachtkaars uitgaat.