AMSTERDAM - GroenLinks in Amsterdam roept de PvdA en D66 op om toch nog een keer met elkaar om de tafel te gaan om te kijken of zij samen in een nieuw stadsbestuur kunnen gaan zitten.

Dat heeft fractievoorzitter Maarten van Poelgeest dinsdag gezegd. GroenLinks wil graag samen met de PvdA en D66 het college van burgemeester en wethouders vormen.

PvdA en D66 maakten eerder bekend samen de spil te willen vormen van een nieuw stadsbestuur, maar besloten maandagavond een punt achter hun gesprekken hierover te zetten.

Ze werden het net niet eens over een belangrijk breekpunt: de benoeming van PvdA'er Lodewijk Asscher als waarnemend burgemeester. D66 is daar tegen.

GroenLinks en VVD

GroenLinks roept de twee nu op om nog een poging doen het eens te worden. Volgens de partij waren de PvdA en D66 het bijna eens en dan hadden ze met GroenLinks een stadsbestuur kunnen vormen. Van Poelgeest: ''Als de partijen elkaar zo dicht genaderd zijn, mag zo'n beloftevol progressief college niet in het zicht van de haven stranden.''

De PvdA heeft laten weten nu in gesprek te willen gaan met GroenLinks en de VVD over een nieuw stadsbestuur. Dat heeft dus niet de voorkeur van GroenLinks.