DEN HAAG - De top van de CDA-kandidatenlijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen wordt naast beoogd lijsttrekker Jan Peter Balkenende bevolkt door achtereenvolgens staatssecretaris Ank Bijleveld, minister Maxime Verhagen, staatssecretaris Marja van Bijsterveldt en minister Ab Klink.

Op plaats zes staat de huidige minister van Financiën, Jan Kees de Jager.

Dat blijkt uit de advieslijst die het partijbestuur heeft vastgesteld. Tijdens het partijcongres op 23 en 24 april moeten de leden nog instemmen met de lijst.

Joop Atsma is op nummer zeven het hoogstgeplaatste lid van de huidige Tweede Kamerfractie. Financieel woordvoerder Elly Blanksma volgt op acht, minister van Landbouw Gerda Verburg op negen en justitiespecialist Sybrand van Haersma Buma op tien.

Jack de Vries

Jack de Vries, nu staatssecretaris van Defensie en vroegere spindoctor van Balkenende, staat op veertien.

De eerste nieuwkomer op de lijst staat pas op nummer twintig. Het is de Utrechtse Hanke Bruins Slot, nu werkzaam bij het ministerie van Defensie.

Zij was al eens op missie in Uruzgan. Ze is de dochter van Harm Bruins Slot, die van 2003 tot 2008 de hoogste baas was bij de publieke omroep.

Bruins Slot

Op Bruins Slot na zijn de eerste dertig van de lijst allemaal bekende politici in Den Haag. Het CDA wijst erop dat een aantal van de hoge kandidaten op de lijst (bewindslieden als De Jager, Bijleveld, Van Bijsterveldt en De Vries) nu wel voor het eerst op de kandidatenlijst voor de Kamer staan.

In vergelijking met de lijst uit 2006 staan bij de eerste tien zes andere namen. Van de eerste vijftig kandidaten zijn er zestien vrouw.

CDA-prominent en voorzitter van de HBO-raad Doekle Terpstra staat ondanks de voordracht van een Friese CDA-afdeling niet op de lijst.

Eervol

Volgens een partijwoordvoerder had Terpstra niet gesolliciteerd naar een plek op de lijst. Het partijbestuur had 220 brieven binnengekregen, van wie 96 mensen werden uitgenodigd.

Terpstra zei het ''bijzonder eervol'' te vinden dat hij is voorgedragen. maar hij heeft een kandidatuur niet serieus overwogen.

Prachtige rol

''Ik heb nu een prachtige rol als voorzitter van de HBO-Raad en van de KNSB en met diverse commissariaten.''

Een functie in een nieuw kabinet met het CDA sluit hij niet, maar dat hangt wel af van de ''inhoud en de samenstelling van de coalitie. Een kabinet met de PVV, dat maak ik niet mee''.