AMSTERDAM - PvdA en D66 in Amsterdam praten niet verder over de vorming van een nieuw stadsbestuur.

Ze kwamen maandagavond laat tot de conclusie dat ze het niet eens worden over een belangrijk breekpunt: de benoeming van de Amsterdamse PvdA-leider Lodewijk Asscher tot waarnemend burgemeester.

De PvdA gaat nu verder praten met de VVD en GroenLinks.

PvdA en D66 maakten eerder nog bekend de as te willen vormen van een nieuw college van burgemeester en wethouders.

Cohen

De relatie bekoelde echter toen Asscher waarnemend burgemeester werd. Dat gebeurde nadat Job Cohen was afgetreden als burgemeester om lijsttrekker van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen te worden.

D66 bestempelde de benoeming van Asscher als machtspolitiek van de PvdA en een voorbeeld van ondoorzichtige bestuurscultuur. De partij trok zich terug uit de verkennende gesprekken. Later zetten D66 en PvdA de gesprekken alsnog voort.

De informateurs Eberhard van der Laan (PvdA) en Gerrit-Jan Wolffensperger (D66) stelden voor het waarnemend burgemeesterschap voorlopig te laten rusten. Als er een nieuw college tot stand zou zijn gekomen, kon Asscher worden verzocht af te treden als burgemeester en wethouder te worden.

Rapport

Toch leidde de kwestie maandagavond tot een definitieve breuk. D66 vroeg de PvdA om een extra verklaring waarin de partij aangeeft dat het ook echt de bedoeling is dat Asscher later het tijdelijk burgemeesterschap neerlegt. Volgens de PvdA staat dit echter al duidelijk genoeg in een rapport van de informateurs.

''We zijn tot het uiterste gegaan om eruit te komen met de PvdA'', zei D66-fractievoorzitter Ageeth Telleman in een reactie. Ze noemde het ontzettend spijtig dat dat toch niet is gelukt.

''Maar als we ons voegen naar de PvdA dan verloochenen we onszelf.'' Carolien Gehrels, die namens de PvdA deelneemt aan de collegeonderhandelingen, zei heel erg teleurgesteld te zijn in D66. Volgens haar hadden de sociaaldemocraten voldoende water bij de wijn gedaan.

''We zijn uiteindelijk precies op de helft van ons gelijk uitgekomen. Ze kunnen niet overvragen.''
De PvdA heeft nu GroenLinks en de VVD benaderd voor verkennende gesprekken. Die twee partijen liggen op een onderwerp als de parkeertarieven mijlenver uit elkaar.

VVD-fractievoorzitter Eric van der Burg zei dan ook te verwachten dat de onderhandelingen stevig worden.

De PvdA betreurt dat het informatietraject zo is geëindigd. D66 geeft ook aan ''zwaar teleurgesteld'' te zijn.

Reactie VVD

De Amsterdamse VVD reageerde dinsdagochtend verrast op de wending die de collegeonderhandelingen in de hoofdstad hebben genomen. ''Zeker ook omdat D66 en de PvdA op inhoud leken te kiezen voor GroenLinks'', aldus fractievoorzitter Eric van der Burg. Hij verwacht dat de VVD nog deze week kan beginnen met onderhandelen.

Van der Burg roept dinsdagavond de fractie bijeen om hier een definitief besluit over te nemen. ''De stad moet bestuurd worden. D66 en PvdA hebben nu twee keer met elkaar gebroken. Dan ligt onderhandelen met de VVD als tweede grootste partij voor de hand.''

Combinatie

De VVD'er denkt dat de combinatie van GroenLinks, PvdA en zijn partij tot stevige onderhandelingen zullen leiden.

''Zeker gezien de grote verschillen tussen GroenLinks en de VVD. Maar tegelijkertijd is het heel simpel; er moet een bestuur in de stad komen en de grote partijen komen daarvoor het meest in aanmerking.''