BRUSSEL - PvdA-Europarlementslid Emine Bozkurt wil dat Nederland een onderzoek naar kindermisbruik bij katholieke instituten aanvraagt bij het Europese agentschap voor justitie Eurojust in Den Haag.

Naast Nederland zijn ook in Ierland, Duitsland en Oostenrijk intussen vele klachten bekend geworden van kindermisbruik in katholieke instellingen.

''Het is daarom van groot belang dat er een onafhankelijk en Europees onderzoek komt om ervoor te zorgen dat de onderste steen boven komt en zoiets nooit meer gebeurt'', aldus Bozkurt maandag.

De PvdA'ster, die zelf een islamitische achtergrond heeft, stuurde hierover een brief aan minister Ernst Hirsch Ballin.

''Een hele generatie lijkt beschadigd te zijn door wat hen in hun kindertijd is aangedaan, door personen van wie zij afhankelijk waren. We weten niet in hoeverre die situatie nog actueel is'', schrijft zij.

Hirsch Ballin

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) laat in een reactie weten dat hij niet om een EU-onderzoek gaat vragen. ''Het is een zaak van de nationale overheden. De zaak speelt zich op nationaal niveau af en kan nationaal opgepakt worden, wat al gebeurt'', aldus een woordvoerder van de minister.

Oud-minister Wim Deetman doet momenteel een onderzoek op verzoek van de katholieke kerk.

Ministers Hirsch Ballin en zijn collega André Rouvoet (Jeugd en Familie) hebben gezegd de reikwijdte van het onderzoek van Deetman af te wachten. Eventueel beslissen ze dan tot een eigen onafhankelijk onderzoek.