AMSTERDAM - Oud-Journaalpresentatrice Pia Dijkstra is kandidaat voor D66 bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni. Dat blijkt uit de conceptkandidatenlijst van D66.

Dijkstra staat op nummer zestien, bij de huidige peilingen net genoeg voor een plekje in de Kamer. Zoals bekend staat partijleider Alexander Pechtold op nummer één.

Tweede is Magda Berndsen, de vrouwelijke korpschef in de regio Friesland. Ze was eerder burgemeester in Beverwijk en Obdam.

Nummer drie is Gerard Schouw, nu fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer. Hij was eerder wethouder in Dordrecht en partijvoorzitter. Tweede Kamerlid Boris van der Ham staat op vier. Collega-Kamerlid Fatma Koser-Kaya staat op zeven.

Koolmees

Tussen hen in staan nog Wassila Hachchi, werkzaam op het ministerie van Defensie en in 2007 uitgeroepen tot jonge ambtenaar van het jaar. Op zes staat Wouter Koolmees, nu nog hoofd begrotingsbeleid bij het ministerie van Financiën.

Bij de eerste zestien op de lijst zitten de vier politici uit Den Haag (de drie huidige Kamerleden en een senator) en vijf hoge ambtenaren bij ministeries in Den Haag. Bij de eerste zestien zitten acht vrouwen en acht mannen.