DEN HAAG - De Haagse PVV-fractie loopt weg voor de verantwoordelijkheid om Den Haag mee te besturen. Dat stelt demissionair wethouder en VVD-fractieleider Sander Dekker maandag.

''Net als in Almere gebruikt de PVV in Den Haag het hoofddoekjesverbod als breekpunt om bestuurlijke verantwoordelijkheid te ontlopen'', stelt Dekker.

De Haagse informateur Boele Staal constateerde vrijdag dat de PVV-fractie door stug vast te houden aan de eis om een hoofddoekjesverbod voor gemeentelijke instellingen in te voeren zichzelf buitenspel zette bij de collegevorming.

''Dat is merkwaardig'', vindt Dekker. ''Want ook de acht leden van de PVV hebben bij hun installatie in de Haagse gemeenteraad trouw beloofd aan de grondwet en toegezegd de Nederlandse wetten te zullen nakomen.''

Hoofddoekjesverbod

De VVD-fractieleider stelt het erg jammer te vinden dat de grootste partijen in de raad tijdens de eerste verkenning van de informateur door de discussie rond het hoofddoekjesverbod ''niet echt de diepte in konden gaan''.

Zo'n grondige verkenning had Dekker ''ongeacht of we het uiteindelijk volledig met elkaar eens waren geworden uitermate zinvol geleken.'' Hij roept PVV-fractieleider Sietse Fritsma op ''zich nog eens achter zijn oren te krabben''.

Boele Staal

Informateur Boele Staal zet de komende week de verkenningsgesprekken voort zonder de PVV. Na de constatering dat de PVV niet in het college belandt, lijkt een links-liberale coalitie voor de hand te liggen.

De PvdA, VVD, GroenLinks en D66 hebben een meerderheid in de gemeenteraad. De PvdA liet eerder al weten wel voor een links-liberaal college te voelen. Maar D66 liet weten niet zomaar bij zo'n coalitie aan te sluiten.

Volgens de democraten zou dit geen recht doen aan het oordeel van de kiezer. Dekker liet maandag weten eveneens een links-liberale coalitie uit te sluiten, omdat het vorige college zoveel verloren heeft.

Het oude college van PvdA, VVD en GroenLinks verloor bij de verkiezingen een derde van zijn zetels.

Almere

Ook in Almere, de andere stad waar de PVV meedeed aan gemeenteraadsverkiezing, verlopen de collegeonderhandelingen moeizaam. In deze stad is de PVV de grootste partij. Hier botst de fractie echter ook met andere partijen.

Het overleg liep eerder vast op voor de PVV belangrijke punten als het tegengaan van de islamisering, lastenverlichting en stadscommando's.