DEN HAAG - Tweede Kamerlid Kees Vendrik van GroenLinks heeft een debat aangevraagd over de proef met CO2-opslag onder een woonwijk in Barendrecht.

Vendrik wil opheldering van het demissionaire kabinet over de plannen naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Zembla van zondagavond.

In Zembla kwamen onder anderen wetenschappers aan het woord die kritische kanttekeningen plaatsten bij het plan van Shell om CO2-gas te injecteren in de bodem onder de Barendrechtse wijk Carnisselande.

Geoloog Peter van der Gaag had in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en VROM een rapport samengesteld over de voor- en nadelen van de proef. Volgens van der Gaag heeft hij op verzoek van zijn opdrachtgevers de kritische delen uit het rapport verwijderd.

Tweede Kamer niet bereikt

Het rapport-Van der Gaag heeft de Tweede Kamer nooit bereikt. Voormalig milieuminister Jacqueline Cramer zei in de uitzending van niets te weten over dit rapport. ''Ik weet het echt niet, maar er zit geen opzet achter om het buiten de kamer te houden'', aldus Cramer.

De wetenschappers, onder wie chemicus Krijn de Jong, waarschuwden voor het experiment in een dicht bewoonde woonwijk. CO2-gas is zwaarder dan lucht. In de door dijken omgeven Barendrechtse wijk kan het na een eventuele lekkage niet weg en heeft het een verstikkende effect op de menselijke ademhaling.

''Theoretische modellen laten zien dat CO2-opslag veilig is, maar we weten nog niet of het in de praktijk ook echt veilig is'', reageert Kamerlid Vendrik.

Een woordvoerder van Shell liet in de uitzending van Zembla blijken de opslag in Barendrecht als een testcase te zien om daarmee na te gaan hoe bewoners reageren op dergelijke plannen.