DEN HAAG - Demissionair minister Camiel Eurlings (Verkeer) trekt geld uit voor een proef om om regionale treinvervoerders in Nederland en Duitsland te laten rijden op het internationale traject Hengelo-Bad Bentheim.

Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Verkeer en Waterstaat vrijdag laten weten. De bewindsman heeft een startsubsidie toegezegd van bijna 1,7 miljoen euro.

''Ik hecht grote waarde aan goede grensoverschrijdende verbindingen en faciliteer de realisatie daarvan waar mogelijk'', aldus Eurlings. Het bedrag wordt uitgekeerd in drie termijnen, te beginnen in 2011.

Ook andere instanties in de grensregio willen bijdragen aan de proef, die in totaal wordt geraamd op tussen de 6 en 8 miljoen euro. De initiatiefnemers willen zo snel mogelijk beginnen met de pilot, die drie tot vier jaar moet gaan duren.

Grensregio

Zowel in de Duitse als Nederlandse grensregio zijn regionale spoorvervoerders actief. De planmakers willen dat de treindiensten van die vervoerders beter op elkaar gaan aansluiten.

Momenteel is het zo dat grensoverschrijdende regioreizigers eerst naar een groter station moeten gaan om daar de internationale trein te nemen.

Die rijdt echter minder frequent en stopt alleen op de grotere stations. De initiatiefnemers hopen dat met de proef een fijnmaziger netwerk ontstaat.