KERKDRIEL - Wethouder Ton Verachtert van het Gelderse Maasdriel heeft adresgegevens uit de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) misbruikt om kiezers te benaderen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt uit een onderzoek van de gemeente Maasdriel.

De partij Samen Sterk Maasdriel (SSM) van wethouder Verachtert stuurde een wervingsbrief aan alle inwoners van Maasdriel met het oog op de verkiezingen.

De brief was ondertekend door Verachtert in zijn functie van wethouder en bovendien had de brief het adres van het stadhuis als retouradres, aldus GroenLinks en het CDA.

De twee partijen kaartten de zaak aan bij burgemeester Ada Boerma. Veel inwoners van Maasdriel ergerden zich aan de brief, aldus de partijen.

Opknapbeurt

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van het gemeentelijke adressenbestand ongeoorloofd was, aldus burgemeester Ada Boerma. Zij adviseert de gemeenteraad een onafhankelijk onderzoek te laten doen.

De wethouder ging ook in de fout bij het toekennen van een subsidie aan een bedrijventerrein voor een opknapbeurt. Op het terrein zit een bedrijf waarvan Verachtert commissaris is.

VNG

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is het besluit daardoor mogelijk niet rechtmatig.

Verachtert was de afgelopen raadsperiode wethouder namens SSM en was ook beoogd wethouder voor de komende periode. De lokale partij heeft besloten Verachtert tot nader order niet voor te dragen.