DEN HAAG - Als er nu verkiezingen worden gehouden voor de Tweede Kamer, dan zou de PvdA ruimschoots de grootste worden met 33 Kamerzetels. Dat is hetzelfde aantal als de sociaaldemocraten nu in de Kamer hebben en ook vorige week scoorden.

Het CDA komt op 27, een zetel minder dan vorige week en een verlies van veertien zetels in vergelijking met de vertegenwoordiging nu in het parlement.

Dat blijkt donderdag uit een peiling van Synovate voor het tv-programma Nova. Derde partij volgens deze peiling is de PVV met 22 zetels, een minder dan vorige week maar wel dertien zetels meer dan nu in de Kamer.

De VVD volgt op de voet met 21 zetels, waarmee de liberalen op hetzelfde aantal komen als ze nu in de Kamer hebben.

D66

D66 blijft staan op vijftien zetels (nu drie), GroenLinks op tien (nu zeven), SP op negen (nu 25), ChristenUnie komt uit op acht (nu zes), de Partij voor de Dieren en de SGP blijven stabiel op twee zetels en Rita Verdonk (Trots op Nederland) blijft steken op haar ene zetel.

De politieke barometer is een wekelijkse peiling waarvoor steeds duizend mensen uit een vast online onderzoekspanel worden ondervraagd naar hun stemgedrag als er nu verkiezingen zouden zijn. De peiling loopt van dinsdagochtend tot en met donderdagmiddag.