BRUSSEL - Het noodlijdende Griekenland moet voor haar eventuele krediet eerst aankloppen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De vijftien andere landen met de euro zijn bereid om eventueel een groter bedrag aan de Grieken te lenen.

Dat is de strekking van een akkoord van de regeringsleiders van EU-landen donderdagavond in Brussel.

De grote lijnen van het akkoord waren uitgezet door de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Zij hadden dagenlang gekibbeld wie de Grieken de helpende hand moest bieden. Frankrijk stelde dat de eurolanden dat zelf moesten doen. Duitsland en Nederland wilden juist een belangrijke rol voor het IMF.

''Zeer verdedigbaar'', oordeelde premier Jan Peter Balkenende over het besluit. Hij noemde het winst dat de eurolanden later nog met unanimiteit moeten beslissen over eventuele leningen.

Verhouding

Verwachting is dat de eurolanden dan bijdragen naar verhouding tot het kapitaal dat de eurolanden aanhouden bij de Europese Centrale Bank. Voor Nederland is dat 5,9 procent.

Het plan van drie pagina's bevat nog geen cijfers. Het gaat vooral om een politiek signaal aan de kapitaalmarkten.

De hoop is dat Griekenland dankzij het vooruitzicht op een rol voor het IMF weer makkelijker en tegen een lagere rente geld kan lenen bij banken en andere commerciële partijen.

Leningen

Een eventueel verzoek van Griekenland om leningen wordt eind april of in het najaar verwacht. Het land moet dan tientallen miljarden euro's aan nieuwe financieringen vinden voor het afbetalen van oude leningen.

De Griekse regering sluit niet uit dat het zoveel geld niet tegen schappelijke rentes kan ophalen bij banken.

''Ons mechanisme is bedoeld als laatste redmiddel. We hopen dat het niet geactiveerd hoeft te worden'', zei EU-president Herman Van Rompuy.

De Belg verwacht niet snel dat andere noodlijdende eurolanden zoals Portugal aankloppen voor soortgelijke hulp. ''Griekenland is erg bijzonder door de fraude met zijn statistieken''.

Voorgespiegeld

Griekenland heeft de voorgaande jaren het begrotingstekort veel lager voorgespiegeld dan het was. De nieuwe Griekse regering ontdekte dat in oktober kort na haar aantreden. Het tekort bleek in werkelijkheid het hoogste van alle EU-landen, bovenop enorme staatsschuld.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zei extreem gelukkig te zijn met de oplossing.

''Het biedt een degelijk vangnet voor Griekenland en zorgt voor stabiliteit in de eurozone'', aldus Barroso. Hij merkte op dat het besluit viel op 25 maart, toevallig ook de dag dat de EU in 1957 is opgericht en de nationale feestdag van Griekenland.