AMSTERDAM - Mensen die vanwege aanhoudend getreiter van buren gedwongen worden te vertrekken moeten hun verhuiskosten kunnen verhalen op de pestkoppen.

Kamerlid Coskun Çörüz van het CDA wil dat minister Hirsch Ballin van Justitie bekijkt wat hier mogelijk is.

Aanleiding van het voorstel van het Kamerlid is een artikel in de Volkskrant eerder deze week, waarin een echtpaar in de Amsterdamse wijk Slotervaart aangeeft te moeten verhuizen na aanhoudend getreiter van hun Marokkaanse buren en andere buurtgenoten. Het echtpaar woont al veertig jaar in de wijk.

Çörüz noemt de gedwongen verhuizing verschrikkelijk. "Het echtpaar gaat na jarenlange pesterijen, deze week gedwongen verhuizen. Het is onacceptabel dat goedwillende bewoners die worden gepest, alleen nog de keuze hebben om te schuilen of te verhuizen", aldus Çörüz.

Rekening

“De pestkoppen moeten de rekening gepresenteerd krijgen van de gedwongen verhuizing.“ Çörüz wil het mogelijk maken dat ouders van minderjarige pestkoppen ook kunnen opdraaien voor de rekening.

Het Kamerlid erkent dat een tegemoetkoming in de verhuiskosten een doekje voor het bloeden is. Liever ziet hij dat de pestkoppen harder worden aangepakt.

"Ik hoop dat het wetsvoorstel Maatregelen Bestrijding Voetbalvandalisme en Ernstige Overlast snel door de Eerste Kamer komt, want dan kunnen de pestkoppen ook een gebieds- of een
contactverbod krijgen."

Kamervragen

Çörüz heeft Kamervragen gesteld aan minister Hirsch Ballin en hoopt op een krachtig signaal van de minister en de gemeentes.

"Gemeenten moeten overlastgevers tijdelijk dan wel permanent het huis uit zetten. De wettelijke mogelijkheden zijn daarvoor aanwezig."