DEN HAAG - CDA-partijvoorzitter Peter van Heeswijk heeft geen moeite met kritische geluiden uit de CDA-gelederen over het lijsttrekkerschap van Jan Peter Balkenende.

Hij reageerde donderdag op aanhoudende geluiden in de partij dat Balkenende als kandidaat-lijsttrekker voor de landelijke verkiezingen op 9 juni vervangen zou moeten worden.

Zo kwam uit de Brabantse CDA-jongerenafdeling de oproep om oud-burgemeester van Maastricht Gerd Leers naar voren te schuiven.

''Wat ik zie in de krant, is dat het vaak dezelfde mensen zijn die deze discussie aanzwengelen. Nou prima, wij zijn een democratische partij, mensen mogen van zich laten horen, laten we er maar gewoon open over praten. Des te sterker gaan we richting de verkiezingen in de overtuiging dat we de juiste keuzes maken'', aldus Van Heeswijk.

Van Heeswijk zegt dat hij er trots op is dat het binnen een democratische partij als het CDA kan, dat een aantal van de 70.000 CDA-leden zich openlijk roert. Het partijbestuur blijft intussen unaniem achter de keuze voor Balkenende staan.

Zorgen

Van Heeswijk kreeg in de dagen na de val van het kabinet veel mails van CDA-leden en gemeenteraadsleden die hun zorgen uitspraken over ''het gedoe in Den Haag'' en de negatieve invloed daarvan op de gemeenteraadscampagnes.

''De val van het kabinet was niet leuk als je keihard campagne voert voor de gemeenteraad. Als dat gebeurt, valt dat ook slecht bij de achterban. Als je valt over een niet-populair onderwerp als Uruzgan, dan hebben mensen zoiets van: ga eens aan het werk. Ze hebben de pee in. En terecht. Dat je dan even stoom moet afblazen kan ik me wel indenken'', aldus Van Heeswijk.

Lijsttrekker

De voorzitter heeft geen spijt gehad van de snelle voordracht van Balkenende als nieuwe lijsttrekker door het partijbestuur. Dat gebeurde slechts enkele uren nadat het kabinet op 20 februari gevallen was.

''Natuurlijk'', zegt Van Heeswijk nu. ''We hebben daadkacht getoond, maar er is gewoon in unanimiteit besloten over de voordracht.'' Later is er volgens hem ''geen enkele aanleiding geweest om het besluit te heroverwegen''.

Dat de huidige weerstand tegen Balkenende vooral vanuit het katholieke zuiden komt, betekent volgens Van Heeswijk niet dat er een nieuwe bloedgroepenstrijd heerst binnen de partij.

''Je ziet dat het CDA bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in Limburg en Brabant buiten de grote steden stabiel is gebleven. Dat betekent dat de katholiek in het zuiden zich heel goed herkent in het CDA in het verleden. En dat zal ook in de toekomst zo zijn.''