DEN HAAG - Er zijn in 2009 in de Haagse regio minder politici bedreigd dan in het jaar ervoor. Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft donderdag laten weten dat vorig jaar 386 meldingen van bedreigingen zijn binnengekomen, tegen 424 meldingen in 2008.

Van de 386 meldingen bleek het in 186 gevallen inderdaad te gaan om strafbare bedreiging, waarna de betrokken politici aangifte deden. In 2008 gebeurde dat nog 304 keer.

De politie kreeg meldingen binnen van ministers, staatssecretarissen, leden van de Eerste en Tweede Kamer en van burgemeesters.

Politici die in de de regio Den Haag werken en die bedreigd worden, kunnen terecht bij het Team Bedreigde Politici van politie Haaglanden. Het overgrote deel van de bedreigingen wordt per e-mail gedaan of wordt anoniem op internet gezet.

Filmpjes

Op internet gaat het dan geregeld om filmpjes of raps. Verder maken dreigers gebruik van de telefoon en sturen ze dreigbrieven.

Momenteel zijn van de 186 bedreigingen uit 2009 er nog 68 in onderzoek, aldus het OM. Politie en justitie losten er 79 op, vijf zaken zijn geseponeerd.

Haaglanden heeft niet alle zaken zelf behandeld; 117 zaken zijn aan korpsen in andere regio's overgedragen.