SP'er Krista van Velzen mogelijk uit Kamer

DEN HAAG - SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen keert na 9 juni waarschijnlijk niet terug in het parlement. Van Velzen wil wel op de lijst van haar partij staan, maar ze stuurt aan op een plek zo rond de twintig. De SP schommelt in de peilingen tussen acht tot elf zetels.

Van Velzen zei dat dinsdag, nadat ze haar fractie had ingelicht. De reden voor haar verzoek zijn privéomstandigheden.

''Ik heb een zwaar jaar achter de rug waardoor mijn schouders overbelast zijn. Ik moet even wat lucht hebben en dat kan alleen als er weer een grotere fractie komt'', zei Van Velzen.

''Ik zou minder mens zijn als ik dit besluit niet zou nemen.''

Enthousiasme

De prominente SP-parlementariër wil niet het signaal geven dat ze stopt. ''Mijn enthousiasme is na elf jaar nog steeds even groot.'' Van Velzen viel in het parlement onder meer op als woordvoerder voor defensie. Ze maakte zich sterk voor het verbod van clustermunitie en streed fel tegen de JSF, de beoogde opvolger van de F-16. Ook bemoeide ze zich namens de Tweede Kamer intensief met de klokkenluider Fred Spijkers, die al jarenlang met Defensie in de clinch ligt.

De 35-jarige Van Velzen was sinds de jaren negentig actief als activist tegen kernwapens en bouwde zo een strafblad op. Zo ging ze bij Schotland in het koude water een nucleaire onderzeeër met een hamer te lijf.

Als Kamerlid werd ze bij de marinebasis Faslane in 2007 opnieuw gearresteerd, samen met zes Britse collega's, na een blokkade van de basis uit protest tegen Britse plannen om atoomonderzeeërs te kopen.

De activiste sloot zich in 1999 als medewerker bij de toen nog kleine SP-fractie aan. In mei 2002 werd ze gekozen als Kamerlid. In 2006 stond ze als vijfde op de lijst en kreeg ze ruim 14.000 voorkeursstemmen. De fractie groeide toen van negen naar 25 zetels. Van Velzen weet nog niet wat ze zal doen, als ze in juni opnieuw veel voorkeursstemmen krijgt.

Leijten

SP-Kamerlid Renske Leijten wordt nu de hoogste vrouw op de kandidatenlijst van de partij. Zij zit sinds eind november 2006 in het parlement en houdt zich namens de fractie vooral bezig met de zorg.

Tip de redactie