DEN HAAG - Jan Marijnissen, boegbeeld en oud-fractievoorzitter van de SP, keert na de landelijke verkiezingen in juni niet meer terug in de Tweede Kamer. Hij heeft besloten zich niet kandidaat te stellen.

''Na vijfendertig jaar in de frontlinie te hebben gestaan, eerst als raads- en Statenlid en de afgelopen zestien jaar als Tweede Kamerlid, heb ik in 2008 al besloten een stapje terug te doen als fractievoorzitter.

De beëindiging van het Kamerlidmaatschap is daar een logisch vervolg op'', stelde Marijnissen zaterdag. Hij zegt het Kamerwerk altijd met liefde en plezier te hebben gedaan.

''Er bestaat niets mooiers dan iets voor de samenleving te kunnen doen, en iets te kunnen betekenen voor mensen. Ik ben erg dankbaar voor het vertrouwen dat mensen mij gaven.'' Marijnissen blijft wel voorzitter van de partij.

Parlementsverkiezingen

De 57-jarige Marijnissen is sinds 17 mei 1994 lid van de Tweede Kamer. Hij was veertien jaar fractievoorzitter van de SP, van 1994 tot 2008. In die tijd verloor hij nooit bij parlementsverkiezingen en groeide de fractie van twee zetels tot nu 25 zetels.

Marijnissen stopte in juni 2008 als fractieleider wegens aanhoudende rugklachten. Hij werd opgevolgd door Agnes Kant, die begin deze maand plotseling aftrad en ook haar vertrek uit de politiek aankondigde. Emile Roemer nam haar werk als fractievoorzitter over.

Marijnissen, die geboren is in Oss, begon zijn loopbaan als fabrieksarbeider in een ijsfabriek, was worstenmaker en lasser en werd in 1975 op 23-jarige leeftijd raadslid voor de SP in Oss. Hij was daarmee het jongste raadslid van het land. Marijnissen heeft altijd gezegd de politiek te zien als ''een middel om te strijden tegen onrechtvaardigheid''.