AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder en locoburgemeester Lodewijk Asscher wordt de waarnemend burgemeester van Amsterdam.

Elisabeth Post, waarnemend commissaris van de Koningin in Noord-Holland, heeft de PvdA' er vrijdag beëdigd.

Asscher gaat Amsterdam naar verwachting enkele maanden besturen, tot er een 'echte' opvolger van Job Cohen is gevonden.

Die stapte onlangs op als burgemeester van Amsterdam om lijsttrekker van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen te worden.

Geliefde burgemeester

''Ik heb in het belang van de stad aangeboden om dit te gaan doen'', zei Asscher vrijdag. ''Als zoiets onverwachts gebeurt als het terugtreden van een geliefde burgemeester, dan is het belang van de stad en de continuïteit van het bestuur van het grootste belang. Daarom heb ik het gevoel dat ik dit hoor te doen.''

Post zei dat Asscher ''goed op de hoogte is om de rol van waarnemend burgemeester te vervullen''.

''Hij heeft veel ervaring op het gebied van openbare orde en veiligheid. Hij wil zijn ervaring graag in dienst stellen van een nieuw college. Hij zal als waarnemend burgemeester boven de partijen staan'', aldus de waarnemend commissaris.

Meerderheid

Volgens haar heeft een meerderheid van de fractievoorzitters in de Amsterdamse gemeenteraad ingestemd met de benoeming van Asscher. Zij wilde echter niet zeggen wie er tegen was.

De afgelopen dagen bleek in ieder geval al dat de PvdA'er niet voldeed aan de wensen van D66. Die partij wilde liever iemand die boven de politieke partijen staat en al ervaring heeft als burgemeester van een grote stad.

Taken

De afgelopen week legde Asscher, leider van de Amsterdamse PvdA, al een aantal taken naast zich neer, omdat die niet passen bij de functie van tijdelijk burgemeester.

Zijn voorzitterschap van de PvdA-fractie droeg hij over aan Frank de Wolf. De onderhandelingen over een nieuw college van burgemeester en wethouders laat hij over aan collega-wethouder Carolien Gehrels.

Probleem

In theorie kan het aanvaarden van het waarnemend burgemeesterschap voor Asscher een probleem opleveren. Daardoor kan hij namelijk niet als wethouder plaatsnemen in een nieuw stadsbestuur. Als er straks een 'echte' burgemeester is, zou hij zonder baan kunnen komen te zitten. Daarover zei Asscher: ''Het belang van de stad gaat boven mijn persoonlijke belang.''

Asscher waarnemend burgemeester