DEN HAAG - Oud-minister Johan Remkes (VVD) en CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel keren na de verkiezingen niet terug in de Tweede Kamer.

Remkes blijft wel beschikbaar voor andere functies, zo heeft hij de VVD-fractie in de Tweede Kamer en het partijbestuur dinsdag laten weten.

Remkes (58) zat de afgelopen drie jaar in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij minister van Binnenlandse Zaken in de eerste drie kabinetten-Balkenende (2002-2007). Ook was hij vicepremier.

In het tweede paarse kabinet was Remkes staatssecretaris van VROM (1998-2002). In 1993 kwam hij voor het eerst in de Tweede Kamer.

Van Geel

Ook Van Geel houdt het voor gezien. ''Al bij mijn aantreden als fractievoorzitter in 2007 had ik voor mezelf besloten dat dit mijn laatste periode zou worden'', aldus Van Geel dinsdag.

''Graag had ik die tot 2011 volgemaakt, maar de vervroegde verkiezingen veranderen mijn besluit niet.''

Vertrek

De afgelopen week kondigden veel voormalige bewindslieden hun vertrek uit de Kamer aan. demissionair minister Camiel Eurlings (CDA) van Verkeer, voormalig vicepremier en minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) en voormalig staatssecretaris Frank Heemskerk (PvdA) van Economische Zaken stellen zich niet herkiesbaar.

Hirsch Ballin

CDA-minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie en Binnenlandse Zaken) is er ook niet op uit lid van de Tweede Kamer te worden. Hij heeft zich bij zijn partij niet gemeld voor een plaats op de kandidatenlijst, zei hij dinsdag.

In zijn ogen zijn er genoeg andere goede kandidaten. Hij heeft partijleider Jan Peter Balkenende wel laten weten beschikbaar te zijn voor de partij.

Hirsch Ballin tekende er bij aan niets uit te sluiten. Hij wees erop al eens eerder afscheid te hebben genomen van de landelijke politiek, waarop hij verscheidene jaren later terugkeerde als minister van Justitie.

Bussemaker

Ook voormalig PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid stelt zich niet opnieuw verkiesbaar voor de sociaaldemocraten, zo maakte ze dinsdag bekend.

Bussemaker zei nog wel beschikbaar te blijven voor bijvoorbeeld een bestuurlijke functie. Ze wil ''zich in ieder geval blijven inzetten voor de publieke zaak''. Maar na ongeveer acht jaar in de Tweede Kamer te hebben gezeten voor de PvdA, als zowel regerings- als oppositiepartij, meent ze dat ze ''op een andere plek een betere bijdrage kan leveren aan de partij en de politiek''.

Van Dam

PvdA-kamerlid Martijn van Dam heeft zich wel opnieuw kandidaat gesteld voor de Tweede Kamer, zo laat hij desgevraagd weten aan NU.nl. Van Dam zegt dat een eerlijke spreiding van de pijn de komende jaren zijn belangrijkste motivatie is om door te gaan.

"Ik ben de politiek ingegaan omdat ik wil dat mensen gelijkwaardig behandeld worden en dat in goede en in slechte tijden de meest kwetsbaren beschermd worden en lasten eerlijk verdeeld worden", stelt de PvdA'er.

Verhagen

Demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) daarentegen stelt zich ''enthousiast'' opnieuw verkiesbaar voor het CDA. Hij is bereid ook weer in de Kamer plaats te nemen.

Verhagen weet niet op welke plek hij komt op de CDA-lijst, omdat de partij dat bepaalt. Voordat hij minister werd, zat Verhagen ook in de Tweede Kamer, onder meer als fractievoorzitter van het CDA.

Balkenende

De bewindsman maakt een andere keus dan zijn partijgenoot, Jan Peter Balkenende, de beoogd lijsttrekker. Balkenende liet weten dat hij alleen als premier verder wil.

Verhagen sprak daar geen oordeel over uit. Volgens hem is het aan de partij te bepalen of ze in deze wens meegaat.

Het CDA-congres moet nog instemmen met de voordracht van het partijbestuur voor Balkenende.

De Vries

Ook demissionair staatssecretaris Jack de Vries (CDA, Defensie) stelt zich wel verkiesbaar op 9 juni. Zijn woordvoerster heeft dat dinsdag gezegd. De Vries zat nog niet eerder in de Tweede Kamer.

De voormalige adviseur van premier Jan Peter Balkenende begon eind 2007 als staatssecretaris als opvolger van Cees van der Knaap.

De Jager

Demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën stelt zich ook nog een periode beschikbaar voor de Haagse politiek. Hij wil op de Tweede Kamerlijst van zijn partij het CDA maar wil ook in een volgend kabinet plaatsnemen als hij opnieuw gevraagd zou worden, zo zei hij dinsdag.

Partijleider

De Jager staat helemaal achter CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende. Op de vraag of hij zelf partijleider zou willen worden, zei hij dat hij daar op dit moment niet eens over wil nadenken. Volgens hem is die vraag voorbarig.

De Jager werd in februari 2007 staatssecretaris van Financiën. Toen de PvdA in februari dit jaar uit het kabinet stapte, volgde hij minister Wouter Bos op. Voor zijn politieke carrière was hij een succesvol ICT-ondernemer.