HILVERSUM - Jongerenomroep BNN gaat naast het tv-programma Lijst 0 een jongerenpartij met diezelfde naam opzetten.

Die partij gaat deelnemen aan de verkiezingen op 9 juni, liet een woordvoerster van de zendgemachtigde maandag weten. Ze bezweert dat het een serieus initiatief betreft.

Lijst 0 wordt vanaf vrijdag 9 april (Ned. 3, 22.00 uur) iedere week uitgezonden. Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink zijn de presentatoren. TVBV, het tv-productiebedrijf van Jeroen Pauw, produceert de programmareeks.

Belangen

BNN vindt dat de bestaande partijen in Den Haag het belang van jongeren te veel laten ondersneeuwen.

''Hun belangen gaan vaak op in het algemene partijbelang. Wij willen een partij exclusief voor jongeren opzetten'', aldus de zegsvrouw. Volgens haar is de partijnaam Lijst 0 inmiddels geregistreerd bij de Kiesraad.

Lijsttrekker

In de uitzending gaan de presentatoren op zoek naar een geschikte lijsttrekker en kandidaten. BNN wil hiermee de jonge generatie een stem geven in Den Haag en de kloof tussen jongeren en politiek kleiner maken.

Een dag voor de verkiezingen zal de omroep alle banden met de partij doorknippen om zo belangenverstrengeling te voorkomen.

Jong geluid

Volgens de presentatoren is het de hoogste tijd voor een partij met een jong geluid. ''De besluiten die in de Tweede Kamer worden genomen, hebben ook voor jongeren ingrijpende gevolgen'', schetst Hilbrand.

''Voor een complete volksvertegenwoordiging is het logisch dat er een partij is die alle vraagstukken bekijkt vanuit het oogpunt van de jonge generatie.''

Politieke spel

Doordat de oprichting en ontwikkeling van de partij op de voet worden gevolgd is in Lijst 0 goed te zien hoe het politieke spel in Den Haag wordt gespeeld, voorspelt de BNN-woordvoerster.

Hilbrand en Wesselink zijn overal bij: van het selecteren van de kandidaten tot het grote verkiezingsfeest op 9 juni.

Nadat er tien kandidaten zijn gekozen op basis van overtuigingskracht, charisma en kennis van zaken, bepaalt het publiek wie de lijsttrekker wordt. Daarna begint de campagne en het lobbyen in Den Haag.