AMSTERDAM – Ahmed Marcouch stelt zich mogelijk kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni. Job Cohen zou hem daarvoor hebben gevraagd.

Dat schrijft Het Parool maandag.

Cohen stelde zich vrijdag kandidaat als opvolger van Wouter Bos als PvdA-leider. Kort na de gemeenteraadsverkiezingen zou de voormalig burgemeester van Amsterdam Marcouch hebben gepolst.

Marcouch werd met twaalfduizend voorkeursstemmen op 3 maart in de Amsterdamse raad gekozen. PvdA-leider in Amsterdam Lodewijk Asscher zou hem hebben benaderd voor het fractievoorzitterschap. Marcouch zou echter een voorkeur hebben voor het wethouderschap.

Inmiddels is bekend geworden dat Frank de Wolf fractievoorzitter wordt.

Verkiesbaar

Het feit dat Marcouch pas onlangs met veel voorkeursstemmen in de raad is gekozen maakt het hem moeilijk om zich verkiesbaar te stellen voor het parlement.

Hij heeft tot woensdagochtend bedenktijd gekregen. Tegenover Het Parool zegt Marcouch niet te weten waar hij uiteindelijk voor zal kiezen.

''Ik wil de strijd aangaan tegen de wijkproblemen en voor vrijheden van homo's en moslims, zoals in Slotervaart. Daarom gaven zoveel Amsterdammers mij hun stem. Dus ik kan niet anders dan voor de positie gaan waarin ik die belofte het beste kan vervullen.''

Sheriff

Marcouch staat in het integratiedebat bekend als iemand van de hardere lijn. Zo profileerde hij zich als stadsdeelvoorzitter als de ‘Sheriff uit Slotervaart’.

In Den Haag zou hij de PvdA kunnen helpen bij het bestrijden van het door Wilders neergezette ‘softe multiculti-imago’.

Lodewijk Asscher liet maandag weten dat hij afstand heeft gedaan van het fractievoorzitterschap omdat dat niet te combineren is met zijn functie als locoburgemeester.

Verkennende gesprekken

Oud-PvdA-minister Eberhard van der Laan is maandag begonnen met de verkennende gesprekken over de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders in Amsterdam.

Hij wil van de zes grootste partijen in de gemeenteraad horen wat hun wensen zijn op het gebied van een nieuw stadsbestuur. Dat zijn PvdA, VVD, GroenLinks, D66, CDA en SP.