DEN HAAG - De 40-jarige Frank Heemskerk, tot de val van het kabinet staatssecretaris van Economische Zaken, is niet beschikbaar als lid van de Tweede Kamer voor zijn partij, de PvdA.

''Ik weet niet zeker of ik opnieuw vier jaar met de volle overtuiging deel kan uitmaken van de Tweede Kamer"", zegt Heemskerk, die van 2003 tot 2006 lid was van het parlement.

Heemskerk weet nog niet welke functie hij wel zal gaan bekleden.

Als staatssecretaris zorgde hij voor het bel-me-niet-register, dat mensen moet beschermen tegen hinderlijke telefonische verkooppraatjes, en had hij te maken de liberalisering van de postmarkt.

Heemskerk wilde dat die niet zou worden ingevoerd over de ruggen van de postbodes en zette zich in voor goede arbeidsvoorwaarden.

Timmermans

Voormalig staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans stelt zich opnieuw beschikbaar als kandidaat voor de PvdA.

Timmermans (48) kreeg eind februari zijn ontslag toen de PvdA uit het kabinet stapte. Hij was toen drie jaar verantwoordelijk geweest voor het Europese beleid van Nederland. Voor die tijd, van 1998 tot februari 2007, zat hij in de Tweede Kamer.