DEN HAAG - Harm-Evert Waalkens stopt met zijn werk als Tweede Kamerlid voor de PvdA. De veehouder uit Finsterwolde vindt het na drie termijnen welletjes, zei hij zondag desgevraagd. ''Al heb ik het met veel plezier gedaan.''

Hoe hij de vrijgekomen tijd gaan invullen behalve op zijn boerenbedrijf weet hij nog niet, daarvoor zijn de verkiezingen toch nog te vroeg gekomen.

Waalkens is nu nog landbouwwoordvoerder (veehouderij, dierenwelzijn, Europees landbouwbeleid) van zijn fractie. Verder houdt hij zich bezig met ontwikkelingssamenwerking en handelsbetrekkingen.

Nertsfokkerij

Medio april hoopt hij nog het initiatiefwetsvoorstel tegen de nertsfokkerij door de senaat te loodsen. Hij diende dit in samen met de SP.

De veehouder heeft het dierenwelzijn duidelijk hoog. Die Dierenbescherming riep hem een paar keer uit tot Dierenbeschermer van het jaar. Hij kwam in 2007 onder meer met een initiatiefwetsvoorstel over het strafbaar stellen van seks met dieren. Dat voorstel is in 2010 aangenomen door de Eerste Kamer.

Bij eerdere verkiezingen kreeg hij aanvankelijk een onverkiesbare plaats toebedeeld , maar hij had zoveel aanhang dat hij toch in de Kamer kwam.